
Informatie voor ouders en leerlingen
De ‘nieuwe’ thuissituatie tijdens de coronacrisis roept veel vragen op, bijvoorbeeld over thuis-onderwijs en hoe je dat samen het best vorm kunt geven, en de implicaties van sociale isolatie. Wat weten we hierover uit onderzoek, en hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Lees hier onze meest recente blogs
Universitair online-onderwijs: minder motivatie, minder werk, toch gelijke resultaten
Recent demonstreerden een aantal studenten in Amsterdam voor meer live onderwijs. Andere studenten vragen inmiddels om restitutie van hun collegegeld omdat de opleiding die ze nu grotendeels online...
Stress in tijden van COVID-19
Hoe kunnen we het beste omgaan met de stress door de COVID-19 crisis en wat maakt de situatie stressvol? Wie heeft last van de stress en wie kan er beter mee omgaan? Anja Huizink is een expert op het gebied van stress en geeft waardevolle tips in haar blog.
Gepersonaliseerd leren door ouders
Hoe effectief is thuisonderwijs? In deze blog beantwoordt Professor Meeter deze vraag op basis van onderzoek naar afstandsonderwijs, huiswerk, tutoren en één-op-één onderwijs met een volwassene en in online omgevingen. Er is reden voor optimisme vooral wanneer ouders en leerkrachten nu veel directe feedback geven, leerlingen helpen die vastlopen in de stof, en goed coachen.
School aan de eettafel. Tips om uw kind te begeleiden bij thuisonderwijs.
Sinds het sluiten van de scholen hebben veel ouders naast hun reguliere werkzaamheden, ook ineens de verantwoordelijkheid hebben over het onderwijs van hun kind. In deze blog worden de meest gestelde vragen van ouders behandeld omtrent het thuisonderwijs.
Toetsen op afstand: hoe doe je dat…
Nu de eindtoets basisonderwijs in het basisonderwijs en de centrale examens in het voortgezet onderwijs zijn geschrapt, missen we belangrijke informatie over het leerproces van leerlingen, en over wat zij thuis leren. Informatie die niet alleen van belang is voor de afsluitende jaren en bijvoorbeeld een goede doorstroom naar voortgezet, respectievelijk hoger onderwijs.
Hoe u studenten gemotiveerd kunt houden om online te leren in tijden van crisis
De coronacrisis betekent moeilijke tijden voor gezondheidswerkers en mensen in andere essentiële beroepen. Het is ook een moeilijke tijd voor ons allemaal in het onderwijs. Leraren zijn druk bezig de continuïteit van het onderwijs te behouden door online activiteiten en beoordelingen te ontwerpen.
COVID-19 en de sluiting van scholen; de juridische aspecten en het onderwijsrecht…
Deze uitzonderlijke periode levert ook voor onderwijsjuristen de nodige hoofdbrekens op. Want opeens gebeuren er dingen die niet in regels of voorschriften staan, waarvan de grondslag niet direct duidelijk is en er nog geen zicht is op de juridische gevolgen. Veel is nog onduidelijk.
Een diploma zonder centraal examen: hoe erg is dat?
Vanwege de coronacrisis komen de centrale examens dit schooljaar te vervallen. Dit maakte minister Arie Slob op 24 maart 2020 bekend via een brief aan de Tweede Kamer. Leerlingen kunnen dit jaar hun diploma behalen op basis van de resultaten voor de schoolexamens.
Corona: niet naar school geweest, wel veel geleerd
In dit blog reflecteert Anders Schinkel aan de lessen die we kunnen leren in deze Corona-crisis. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we, ondanks dat scholen zijn gesloten, toch veel leren van wat er nu...